Jízdenky, prosím!: Junior (hra) – RECENZE

Testovali jsme oblíbenou hru Jízdenky prosím! Junior

Jizdenky prosim junior

Společenské hry jsou skvělou příležitostí, jak trávit čas s dětmi aktivně a zábavně, bez internetu, mobilů či počítačů. Doma jich máme celou řadu. Ráda se s vámi podělím o zkušenosti se společenskou hrou Jízdenky, Prosím!: Junior, která nás teď baví nejvíce.

Je vhodná pro děti od šesti let a podíváte se s ní po celém světě. Můžete si v ní stavět mašinky své barvy na různé trasy a procestovat tak hlavní města v různých státech. Děti se nejen zabaví, ale naučí se plno nových věcí, které se jim budou hodit v (nejen) zeměpisu.

Testování a recenze

Hru testovaly dvě děti ve věku 6 a 8 let. Hra je u nás velmi oblíbená a hrajeme ji téměř každý den. I když existuje i verze pro dospělé, zvolila jsem verzi „Junior“. Je přece jen o něco lehčí a snadno pochopitelnější pro malé děti. Zakoupili jsme v hračkářství Agátin Svět.

Shrnutí recenze

  • Zábavná desková hra pro děti od 6 let
  • Jednoduchá pravidla, která děti snadno pochopí
  • Rozvíjí logiku
  • Plastové mašinky hru příjemně oživují
  • Děti se učí budovat strategii a poznávat hlavní města
  • Kartičky jsou označené obrázky a barvami, takže není nutné, aby již dítě samo četlo
  • Hra může trvat příliš dlouho
  • Zabírá hodně místa při rozložení

Zjistit aktuální cenu

První dojem a obsah balení

Hra Jízdenky, prosím!: Junior od společnosti Blackfire je uložena ve tvrdé kartonové krabici. Patří k ní hrací deska, která má dost velký rozměr. Počítejte s tím, že bude potřeba více místa na stole, nebo si s dětmi sedněte na zem. Ke hře dále patří plastové vláčky v různých barvách, které se na desku umisťují podle vylosovaných kartiček na konkrétní trasy. Ke hře patří kartičky vlaků a kartičky jízdenek. Díky nim pak hráči umísťují plastové vláčky na trasy. Navíc jsou zde 4 bonusové kartičky jízdenek, které umožní položit vláčky na libovolnou trasu.

Jestli něco na společenských hrách nemám ráda, je to čtení pravidel. V tomto případě jsou pravidla jednoduchá, i když to tak na první pohled nemusí vypadat. Pravidla jsem četla během první hry, kdy jsme si rovnou vše zkoušeli. Bylo to tak nejjednodušší a rychle jsme se naučili, co je potřeba. Pravidla a pochopení hry nedělalo problém ani synkovi, kterému bylo 6 let.

Hra má na první pohled hodně částí, ale vše bylo dobře rozděleno. Pokud si kartičky a vláčky zase dobře uložíte, nebudete mít příště problém s rozdělováním. Doporučuji nachystat si na kartičky gumičku, aby se vám nepomíchaly při přepravě krabice.

Pravidla hry Jízdenky, prosím!: Junior

Pravidla hry Jízdenky, prosím!: Junior jsou celkem jednoduchá. Každý hráč dostane plastové mašinky jedné barvy, které bude následně pokládat na trasy na hrací desce. Cílem je spojit trasou dvě konkrétní města podle toho, co má na jízdenkách.

Každý hráč dostane na začátku dvě karty jízdenek a čtyři karty vlaků. Podle toho ví, jakou trasu by měl získat a jakou trasu si může pospojovat. Na kartičkách je vše vyznačeno kromě textu i barvami a obrázky, takže není nutné, aby uměl hráč číst. Zvládnou to tedy v pohodě i prvňáčci, kteří ještě plynně nečtou. V každém kole hráči buď položí mašinky na trasu, nebo si berou další karty (2 karty vlaků nebo 1 kartu jízdenek).

Jakmile se hráči podaří propojit trasou s vláčky konkrétní města podle jízdenky, může si tuto jízdenku odložit stranou. Vyhrává ten, který jako první odloží stranou pět jízdenek.

Pro jaký věk je hra vhodná?

Hra je určena pro dva až čtyři hráče ve věku od 6 let. Hrát ji mohou klidně i dospělí, ale pro ty bude zajímavější klasická verze Jízdenky, prosím! Pokud ale budete hrát s dětmi, užijete si hru stejně, jako byste hráli dospěláckou verzi. Můžete ji hrát, ať je vám 30 nebo 90 let.

Tip Rodičovo: Když hraju hru Jízdenky, prosím!: Junior se synem a dcerou, držíme se klasických pravidel. Vyhrává ten, kdo jako první získá 5 jízdenek, tedy kdo jako první propojí konkrétní města na pěti jízdenkách. Pokud ale hraju jen s dcerou, případně i s kamarádkou, hru si ztížíme a hrajeme ji, dokud nejsou obsazeny všechny trasy. Pak si spočítáme, kdo má nejvíce jízdenek. Ten pak vyhraje.

Zjistit aktuální cenu

Závěr recenze

Desková hra pro děti Jízdenky, prosím!: Junior je zábavná hra pro děti od 6 let, která bude bavit i dospělé. I když se totiž jedná o hru pro malé, vyžaduje nejen pochopení pravidel, ale i jistou míru strategie. Dospělí si budou samozřejmě zabírání jednotlivých tras k městům komplikovat a tím bude hra zajímavější. Strategii se ale velmi snadno naučí i děti a možná budete ještě překvapení, jak důmyslně dokážou proti vám hrát.

U nás jsme zatím nedošli do fáze, že by si hru děti hrály samy. Syn má tendenci švindlovat a upravovat si pravidla podle sebe, proto je lepší, když hraju s nimi a hlídám ho. Desková hra Jízdenky, prosím!: Junior je vhodná jak na deštivá odpoledne, tak na dlouhé večery, které nastávají v zimě. Užijete si s ní plno zábavy a zároveň se děti naučí nejen logice a herní strategii, ale i novým městům po celém světě.