co jsou probiotika

Co jsou probiotika

Jak fungují probiotika a mikrobiom?

Jistě vám nebo vašemu dítěti, lékař někdy doporučil užívat probiotika. Pravděpodobně jako doplněk k antibiotikům nebo pro upravení trávení. Možná jste si sami dohledali, jaké zdravotní benefity vyvážený a rozmanitý mikrobiom přináší a tak zvažujete suplementaci probiotiky v podobě doplňku stravy. Jsou doplňky stravy opravdu tím nejlepším řešením? Kdy je dobré je brát a kdy dát přednost probiotikům z přírodních zdrojů? Jak probiotika fungují? Co je to mikrobiom? To vše si povíme v dnešním článku. Vysvětlíme vám vše, co potřebujete před nákupem probiotik vědět.

Co jsou to probiotika a mikrobiom?

V první řadě si pojďme ujasnit, co to probiotika vlastně jsou. Probiotika jsou mikroorganismy, které mají obecně příznivý účinek na mikroflóru střev1WIKIPEDIA: Probiotics a s tím spojenou funkci imunitního a zažívacího systému. Jedná se o směs kmenů bakterií a plísní, které nám při konzumaci mohou pomoci navrátit některé pro tělo „příznivé“ bakterie, které byly zredukovány např. antibiotiky. Probiotika můžete přijímat jak skrze doplňky stravy, tak skrze určité druhy potravin.

Proč udržovat zdravý mikrobiom?

Mikrobiom je soubor mikroorganismů, které osidlují nejen naše střevo, ale celé tělo. Stav našeho střevního mikrobiomu hraje zásadní roli v našem zdraví. Může ovlivňovat zdraví střev, imunitní systém, psychické zdraví, náladu, kožní problémy, potravinové alergie… Ne nadarmo se střevu přezdívá druhý mozek.

TIP: Přečtěte si více o vlivu střeva na celkové zdraví.

Faktory ovlivňující mikrobiom

Jaké faktory ovlivňují aktuální složení vašeho mikrobiomu? V přední řadě je to vše co zkonzumujete. Potravou, kterou krmíte svá střeva, krmíte právě i „své“ mikroorganismy. Pokud tedy ve vaší stravě převažují sacharidy, bude ve vašich střevech (a vašem těle) výhodné prostředí právě pro bakterie přežívají na cukrech.

Různým mikrobům prospívají určité typy stravy. Některé jsou nepřekonatelné v trávení rostlinných vláken, jiným prospívají tuky. Když si vybíráte jídlo, vybíráte si také skupiny bakterií, které nakrmíte a kterým poskytnete výhodu oproti jejich kolegům.

Ed Yong, Obsahuji davy

Nejen zdravou stravou můžete podpořit příznivé složení svého mikrobiomu. V podstatě jakýkoliv (ne)zdravý aspekt života má přímý dopad na váš mikrobiom. Ať už jsou to vaše nezdravé návyky nebo třeba pravidelný kvalitní spánek.

Co všechno ovlivňuje mikrobiom?

(Ne)zdravá strava

Probiotika

Dostatek vlákniny

Užívání léků, antibiotik

Stres

(De)hydratace

Konzumace alkoholu (drog)

Spánek

Kouření

Pobyt v přírodě/ve městě

zdrava strava
leky

Kdy brát probiotika?

Probiotika se doporučují užívat především v období, kdy užíváme antibiotika a období tomu následující, kdy se naše mikroflóra začíná obnovovat. Dále můžeme brát probiotika preventivně při oslabené imunitě nebo při problémech se zažíváním. Určité kmeny bakteriíí, jako je např. Saccharomyces Boulardii, se doporučují užívat pokud cestujete do exotických oblastí nebo zemí, kde z kohoutku neteče pitná voda. Předcházíte tím otravě z jídla, která bývá ve vzdálených destinacích bežným problémem, kdy váš trávící systém není zvyklý na lokální běžně podávané pokrmy.

Druhy probiotik

Již tedy víme, že na náš mikrobiom působí spousty vnějších faktorů. Jednou z možností, jak svůj mikrobiom pozitivně ovlivnit, jsou právě probiotika, a to jak probiotika nacházející se v potravinách, tak potravinové doplňky.

Probiotika v potravinách

Tak jako v jiných sférách výživy, i zde platí, že přirozená potravina má přednost před doplňkem stravy. Doplněk stravy má pouze, jak jeho název napovídá, doplňovat již vyváženou a plnohodnotnou stravu. Probiotika v potravinách mají tu výhodu, že obsahují širší spektrum různých kmenů bakterií, které se v potravině vytvořily přirozeně, kdežto v pilulkách máte laboratoří daný počet kmenů. Oba zdroje probiotik však mají své výhody a nevýhody. Zkonzumovat pravidelně dostatečné množství potravin s probiotiky také nemusí být pro každého a ne každému tyto potraviny chutnají – pro ně jsou doplňky stravy rozhodně příjemnější alternativou.

Zdroje probiotik mezi potravinami

Kefír

Kombucha

Kysané zelí

Kimchi

Miso

Fermentovaná zelenina

kombucha

Nezapomínejte přitom, že pokud potravina projde varem, většinu bakterií to zlikviduje. Z vařeného kysaného zelí tedy příliš nových osadníků pro své střevo nezískáte.

Kde koupit probiotické potraviny?

Jak a kde tyto potraviny získat? Úplně nejlepší možností je domácí výroba, díky které máte jistotu, že se do potraviny nedostane navíc něco, co už zase tak zdravé není (např. cukr do kysaného zelí). Bakterie se navíc mohou v průmyslově zpracovaných produktech „ztrácet“ – jak během procesu zpracování, tak při transportu potraviny do obchodu a dále k vám do kuchyně. Množství a kvalitu probiotik v potravě ovlivňuje také teplota, které je produkt během cesty i u vás doma vystavován.

Probiotika můžeme doplňovat více způsoby. Jedna z nejběžnějších a nejjednodušších metod je skrze doplněk stravy.

Skvělými adepty na domácí výrobu jsou kombucha a kefír. V obou případech vám stačí sehnat mateční kulturu (mateční kombuchu nebo tibetskou houbu), kterou poté budete pěstovat v mléce nebo čaji. Vy se budete starat o houbu a ona vám naoplátku bude přetvářet původní tekutinu na probiotickou bombu. Mateční houby můžete sehnat v obchodech se zdravou výživou nebo na různých FB skupinkách (lidé jsou ochotni se o houbu podělit, jelikož se velmi rychle množí).

Tip: Přečtěte si podrobný návod jak na domácí kombuchu nebo kefír.

V dnešní době existuje i mnoho kvalitních produktů s obsahem probiotik ke koupi. Pokud nemáte čas na domácí pěstování, rozhodně neprohloupíte koupí nějakého z následujících produktů.

Kombucha
kombucha

Do obchodu

Živý produkt s přírodní perlivostí, nízkým obsahem cukru a unikátní příchutí citronové trávy.

Kysané zelí
kysane zeli

Do obchodu

Kysané zelí v bio kvalitě s mořskou solí bez obsahu cukru.

Kimchi
kimchi-small

Do obchodu

Yutaka kimchi obsahuje fermentované mořské řasy wakame a houby shiitake.

Doplňky stravy

Doplňky stravy se mohou používat jak na preventivní a pravidelné doplňování probiotik, tak na účelnou suplementaci. Nejčastěji se využívají v období, kdy užíváme antibiotika nebo preventivně při cestování. Mohou vám také pomoci vypořádat se s dlouhodobým problémem v oblasti trávícího ústrojí.

Probiotik je na trhu celá spousta. Chcete-li se jednodušeji zorientovat, podívejte se na náš srovnávací článek Nejlepší probiotika, kde srovnáváme konkrétní značky probiotických doplňků stravy, ale také vysvětlujeme, podle kterých kritérií probiotika v tabletách vybírat.

Měly by děti užívat probiotika?

Děti si začínají vyvíjet svůj mikrobiom už v děloze a v raném věku po narození. Nezdravý mikrobiom může hrát roli při rozvinutí různých nemocí (není však ještě úplně známo jak). Proto může být podávání probiotik u dětí pro udržení příznivého mikrobiomu prospěšným krokem. Poraďte se se svým lékařem, především (ale nejen) pokud máte dítě mladší 1 roku.

Probiotika mohou u dětí obzvláště pomoci při střevní chřipce, kdy mohou zkrátit dobu jejího trvání2AAP REPORT: Use of Probiotics and Prebiotics in Children. Výzkum JAMA Pediatrics zase ukazuje, že novorozenci, kterým jsou v prvních třech měsících života podávána probiotika, mají mnohem menší pravděpodobnost vyvinutí kojenecké koliky, zácpy a refluxu3STUDIE: Probiotics to prevent or treat excessive infant crying: systematic review and meta-analysis.

Pokud probiotika berou kojící nebo těhotné matky, mohou snížit výskyt alergií a ekzémů u dětí4AAP REPORT: Use of Probiotics and Prebiotics in Children.

TIP: Přečtěte si náš článek – Měly by děti brát probiotika?

Antibiotika a probiotika

Probiotika se nejběžněji užívají v období, kdy nám byla předepsána antibiotika. Ta nám (zjednodušeně řečeno) vyhladí veškeré malé živočichy v těle a užíváním probiotik si můžeme život do našich střev alespoň částečně navrátit. Můžeme tak pomoci procesu „hojení“, protože tělo se z velké části o vytvoření mikrobiomu postará samo. Potřebuje k tomu především čas. To, zda se po antibiotikách ve střevě vytvoří příznivý mikrobiom závisí především na vašich návycích a všech výše zmíněných faktorech.

antibiotika a probiotika

Antibiotika jsou úžasným nástrojem, který zachránil již spousty životů. Neměly by se však nadužívat a polykat pokaždé, když vás trochu zabolí v krku. Jak už jste možná slyšeli, škodlivé bakterie se na daný druh antibiotik mohou adaptovat a získat vůči němu imunitu. Účinnost antibiotik si lidstvo do budoucna může udržet jedině tak, že je bude užívat s rozmyslem.

Nejedná se však o jediný důvod, proč bychom vám antibiotika doporučili brát pouze v nutných případech. Pokud antibiotika užíváte pravidelně, pro váš organismus bude daleko těžší si mikroflóru opět obnovit a s každou další dávkou bude tento proces pracnější a pomalejší.

Antibiotika představují zbraně hromadného ničení – léčba antibiotiky zhruba odpovídá svržení atomové bomby na město s cílem zabít jednoho potkana.

Ed Yong, Obsahuji davy

Pokud antibiotika již užíváte, nemějte obavy. Pokud vám je lékař opodstatněně předepsal, pravděpodobně je to pro vaše zdraví to nejlepší řešení. Poté co je doberete, zaměřte se na to, co jíte a zařaďte co nejdříve nějaká probiotika. Nebojte se však lékaře zeptat, zda existuje jiný způsob léčby, než-li antibiotika.

Proč vás jedna pilulka probiotik nezachrání?

Osidlování střev příznivými bakteriemi je daleko komplexnější proces, než se může na první pohled zdát. Věda kolem lidského mikrobiomu je stále ještě v plenkách a podle mnoha odborníků v oboru se velkých objevů můžeme teprve dočkat.

Už teď je ale jisté, že bakterie, kterým poskytujeme útočiště, ovlivňují náš život více než jsme kdy tušili. Poskytují nám schopnosti (např. trávit určité druhy potravin), ovlivňují naši náladu, brání nás před jinými parazity. Naše tělo díky nim získává určité vlastnosti, které by bez svých mikroorganismů nemělo.

Čím rozmanitější mikrobiom tím lépe. Rozmanitý mikrobiom je komplikovaný ekosystém a není tak jednoduché jej nabourat. V případě vniknutí patogenu si fungující ekosystém různorodých prospěšných bakterií může snadněji ubránit své „teritorium“ a vy nemusíte pocítit žádné příznaky. Čím více užíváme antibiotika, tím těžší bude opět dosáhnout podobné mikrodiverzity. Ze stejného důvodu však nemůžeme předpokládat, že vložením jednoho kmene probiotik v jedné dávce změníme složení celého mikrobiomu.

Jakmile bakterie dorazí do nového místa, potřebuje se zde usadit a není nijak zaručeno, že uspěje. Musí si poradit s imunitním systémem, konkurenčními mikroby a dalšími hrozbami. Ke stabilnímu partnerství dojde třeba pouze jeden ze sta takových přeskoků.

Ed Yong, Obsahuji davy

Suplementujeme-li probiotika, je potřeba je užívat pravidelně alespoň několik týdnů. Preferujeme přípravky s více spolupracujícími kmeny, které mají větší šanci na usazení ve střevě. Ani v takovém případě však úspěch není garantován. Navíc každý máme své unikátní složení mikrobiomu, které se v průběhu života mění. Neexistuje proto univerzální rada ohledně probiotik, která by fungovala všem.

Dává větší smysl upravovat mikrobiom spíše prostřednictvím sítě spolupracujících mikrobů než samostatných kmenů.

Ed Yong, Obsahuji davy

Závěr

Výzkumy ohledně mikrobiomu a probiotik jsou ve své rané fázi, proto můžeme očekávat, že se v této oblasti dočkáme ještě spousty zajímavých objevů. Nyní však alespoň víme, že nás bakterie, které v sobě „chováme“, ovlivňují na mnoha frontách a není od věci dát svému mikrobiomu tu nejvyšší péči. Ať už v podobě suplementace probiotik nebo zkrátka zdravého životního stylu.