Kuličková dráha Trihorse – RECENZE

Testovali jsme kuličkovou dráhu JUMBO od Trihorse

kulickova draha trihorse recenze

Hledáte-li zajímavé rozvojové hračky z kvalitních přírodních materiálů, pak jste možná už narazili na hračky od firmy Trihorse. Jedná se o českou firmu a čistě českou výrobu – díky tomu jsme ještě před koupí kuličkové dráhy měli k této značce značné sympatie. Jak si kuličková dráha vedla pod rukami našeho malého testera? A jak se líbila nám rodičům? Doporučili bychom kuličkovou dráhu Trihorse ostatním? A jaké jsme našli přes velkou chválu ostatních nevýhody? To vše si povíme v dnešní recenzi.

Testování a recenze

Hračku jsme pořídili, když bylo našemu chlapečkovi 2,5 roku. Hračku máme doteď, což znamená, že recenzi sepisujeme po půl roce hraní si a testování. K dispozici jsme měli konkrétně dráhu Jumbo s kašpárkem a květinkou.

První dojem

Kuličková dráha přijde v krabici v celku, takže se nemusíte bát, že budete muset dráhu nejdříve složitě sestavovat – není to žádná „IKEA“. Zároveň však očekávejte větší balíček v závislosti na tom, jakou velikost dráhy objednáte. V době psaní této recenze je v obchodě dostupná MAXI (menší) a JUMBO (větší). Jak jsme zmínili v úvodu, my měli k dispozici JUMBO.

Hračka je opravdu krásná – dřevo, kvalitní zpracování (nebo tak alespoň na první dojem působí). Co nás možná trochu překvapilo je váha produktu. Podle fotky na eshopu jsme asi čekali těžší produkt, ale opak je pravdou. Hračka je neskutečně lehká. To nese výhody i nevýhody, ke kterým se dostaneme v další části recenze.

Na základě toho, jakou verzi dráhy si zvolíte, takové budete míz kuličky a jezdce. Můžete si koupit např. balení, která obsahuje vláček a kuličky nebo kašparáka a kuličky. Různé originální jezdce si můžete dokoupit i zvlášť.

Kvalita a zpracování produktu

Dráha i kuličky a jiní jezdci jsou ze dřeva, konkrétně z bukového dřeva. To potěší rodiče, kteří pro děti preferují hračky z přírodních materiálů. Nám se líbí i po designové stránce. Pokud totiž do pokojíčku vybíráte více hraček, které chcete držet v přírodních materiálech, ale zároveň vám záleží i na tom, aby designově ladily (ano, my víme, že dětem na tom nezáleží, ale rodičům někdy ano) pak je to s dřevem jednoduché. Můžete totiž nakombinovat hračky různých značek, které se soustředí na výrobu ze dřeva a jiných přírodních materiálů a hračky zkrátka ladí a vytváří v pokojíčku příjemné prostředí. My takto v pokojíčku ladíme hračky od Trihorse, ELIS DESIGN, Janod nebo Djeco a vypadají, jakoby téměř byly z jedné kolekce.

Hračka je jinak pevná, podle nás kvalitně zpracovaná, i drsnější zacházení v rukou kolektivu malých testerů přežila ve zdraví. Jak jsme zmínili, je velmi lehká a pohodlně ji tak přemístíte jednou rukou z místa na místo.

Nevýhoda v nižší hmostnosti je ta, že dráha – obzvlášť ta vysoká (JUMBO), je poměrně nestabilní. Dítě se na ni zkrátka nepověsí aniž by ji nesundalo. Naopak, stačí měnší šťouchnutí a dráha leží hrozinotálně na zemi. Což ale my osobně nepovažujeme az velkou nevýhodu. Upřímně raději budeme mít doma lehkou hračku, která může při ostřejším zacházení spadnout, ale dítěti neublížit, než těžkou a trochu stabilnější, která by při potenciálním shození mohla způsobit úraz.

Při prohledávání uživatelských recenzí, jsme na nestabilitu a váhu hračky narazili jako jednu z hlavních nevýhod. My tuto něvýhodu považujeme spíše za výhodu, ale každý musí posoudit sám. Nemyslíme si totiž, že na trhu najdete podobnou dráhu, která by byla výrazně těžší, protože proč by to výrobce hračky riskoval? Ale klidně nám dejte vědět, pokud máte např. zkušenost s kuličkovou dráhou jiné značky.

Kuličky i jiní jezdci po dráze spolehlivě jezdí, bez zádrhelu nebo jiných komplikací.

Edukace/Rozvoj

Jedna z nejlepších věcí na kuličkové dráze Trihorse je, že je to nejen zábavná, ale také může mít vliv na rozvoj vašeho dítka. Malé děti mohou pozorovat, jak kuličky sjíždí po dráze a lépe porozumět příčině a následku. Větší děti (myšeleno 3 a více) mohou trénovat manuální zručnost a postřeh při různých hrách s kuličkami na dráze.

Zábava

Hračka našeho malého testera několikrát zabavila, hlavně ze začátku rád pozoroval, jak kuličky postupně padají dráhou dolů a poté je také rád zastavoval. Musíme však přiznat, že asi nebyl nejlepším adeptem pro testování právě této dráhy. Z dráhy byly mnohem více nadšené děti, které u nás byly na návštěvě. Celkově je hračka vhodnější pro klidnější a soustředěnšjí děti (možná odhadnete sami, zda by vaše dítě tato dráha nadchla). Náš chlapeček si většinu času raději s kuličkami házel (ale i tak si lze s kuličkami samozřejmě hrát).

Nemůžeme ale popřít, že hra s kuličkami nenadchla nás dospělé. Pouštět kuličky a jezdce dolů dráhou je podivně uklidňující a několikrát jsme si kuličku pustili dráhou dolů jen tak pro radost, i když dítě nebylo v dohledu. Vyzkoušejte sami a uvidíte.

Cena

V našich recenzích také rádi hodnotíme cenu. Nevadí nám dát více peněz za kvalitní produkt, pokud cena odpovídá kvalitě. Ačkoliv tedy produkty Trihorse nepatří mezi nejlevnější hračky na trhu, určitě za to v našem hodnocení nestrháváme ani půl hvězdy.

Seženete levnější kuličkovou dráhu? Určitě ano, ale menší a plastovou. Neříkáme, že by tyto dráhy byly horší a děti si s nimi nepohrály. Z dětských herniček víme, že i ty dokážou dítko hezky zabavit. Můžeme doporučit např. kuličková dráha Teddies se zatloukáním. Nemůžemě však počítat, že stejná cena bude za velkou dráhu z přírodních materiálů a ještě lokální výroby.

Na druhou stranu pokud se podíváme na kuličkové dráhy ve stejné kategorii – větší, dřevěné, pak najdeme spíše produkty se stejnou cenovkou či ještě dražší. Cena za kuličkovou dráhu Trihorse tedy považujeme za více než adekvátní.

Zjistit aktuální cenu

Shrnutí a závěr recenze

Kuličková dráha Trihorse je kvalitní, zábavná a originální hračka, která zaujme děti i dospělé. My jsme rádi, že jsme její koupí mohli podpořit českou firmu. I přesto, že se nejedná o úplně nejstabilnější hračku, jsme s ní naprosto spokojeni. Doporučujeme ji jako perfektní dárek k prvním narozeninám nebo jako investici do rozvoje vašeho dítěte.

  • Kvalitní hračka z dřeva (přírodní materiál)
  • Zábavná hračka pro děti a někdy i dospělé
  • Při hraní dítě trénuje postřeh a porozumění příčině a následku
  • Nízká váha hračky – při převrhnutí je pro dítě bezpečná
  • Možnost dokoupit další originální jezdce (např. vláček se jménem dítěte)
  • Poměr cena/kvalita
  • Nizká váha v kombinaci s výškou – horší stabilita hračky
  • Cena pro někoho vyšší – např. menší plastové kuličkové dráhy seženete levněji
Kvalita produktu
Edukace/rozvoj
Zábava
Cena
4.8