nejlepsi latkove pleny

Nejlepší látkové pleny

5 tipů na nejlepší značky látkových plen

Vaše miminko brzy přijde na svět a vy jste se rozhodli vyjít vstříc lepšímu životnímu prostředí a používat látkové pleny? Toto je krok nejen k šetrnosti vůči naší planetě, ale i vůči vašemu miminku. Ty nejlepší látkové pleny sníží riziko opruzenin a podráždění pokožky vašeho miminka, a navíc šetří vaši peněženku. S látkovými plenami ušetříte až 25.000 Kč u jednoho dítěte1ČLÁNEK: Látkové vs. jendorázové pleny. Důležité však je, vybrat si kvalitní plenky a svrchní kalhotky, které budou pohodlné pro vaše miminko a vám usnadní jejich používání i praní.

S našimi dětmi jsme otestovali celou řadu látkových plen a vybrali pro vás pět nejlepších značek, které můžeme s klidem v duši doporučit (prohlédněte si naše recenze plen). A pokud si nejste jisti, jak správně látkové pleny vybrat, v našem článku níže najdete plno užitečných rad.

5 tipů na nejlepší látkové pleny

Nejoblíbenější mezi maminkami

1. Bamboolik

Na první místo mezi nejlepší látkové pleny jednoznačně patří značka Bamboolik. Pleny vyrábí ekologicky a v České republice. Jejich koupí tak podporujete nejen ekologii, ale i naši lokální značku. Bamboolik nabízí hned několik typů látkových plen. Najdete zde svrchní kalhotky i látkové vkládací pleny, tzv. plenkový systém AI2. Pokud si chcete urychlit přebalování, doporučujeme kapsové pleny typu AIO. Bamboolik vyrábí také ekonomické mušelínové plenky nebo spolehlivé kalhotkové pleny. My jsme postupně vyzkoušeli všechny druhy a nemůžeme si tuto značku vynachválit. Vyhovuje nám jak jejich zpracování a kvalitní materiál, ale i celkový přístup e-shopu.

TIP: Celou recenzi na pleny Bamboolik si také můžete přečíst na našich stránkách.

  • Ekologické materiály z Čech i Evropy
  • Výhodné plenkové sety, díky kterým ušetříte a nakoupíte základní sady plen
  • Velikost plen snadno přizpůsobíte zapínáním na patentky
  • Protečení brání dvojité gumičky kolem stehen dítěte
  • Na výběr plno krásných designů
  • Skvělá savost a šetrnost k dětské pokožce

Do obchodu

Česká kvalita

2. Breberky

Také Breberky patří právem do našeho výběru TOP nejlepších látkových plen. Za touto značkou stojí firma z Poděbrad, která využívá na výrobu přírodní materiály v BIO kvalitě. Zakoupit zde můžete celé plenkové sety – pokud např. nedokážete odhadnout, kolik budete plen potřebovat a co všechno k plenkování využijete. Seženete zde ale i svrchní kalhotky a separační pleny, savá jádra, pleny typu AI2 a tzv. Kapsovky, neboli kapsové pleny. To vše v krásných designech a vysoké kvalitě. Všechny pleny perfektně sednou a dobře sají. Nám nejvíce vyhovovaly novorozenecké kalhotky.

TIP: Přečtěte si celou naši recenzi na pleny Breberky.

  • Bohatý výběr – mnoho krásných designů
  • Perfektně padnoucí střih – pohodlí a bezpečnost
  • Velikost snadno nastavíte pomocí patentek
  • Okraje jsou fleesové, takže netlačí
  • Proti protečení chrání dvojité gumičky s křidélky
  • Můžete si je vyzkoušet díky testovací sadě

Do obchodu

Lokální výroba, spousta vzorů

3. Petit Lulu

Další látkové pleny, které nesmí chybět v našem žebřícku, jsou Petit Lulu. Tato značka se soustředí na produkci kvalitních látkových plen a dalších produktů, které oceníte nejen jako matky pro své miminko, ale i jako ženy. V jejich produkci najdete novorozenecké pleny, svrchní kalhotky, vnitřní savé pleny, separační plenky i plenkové komplety. My jsme otestovali několik jejich produktů jejichž recenze si můžete přečíst na našich stránkách. Co nám na Petit Lulu vyhovuje, je možnost uzpůsobení na velikost dítěte díky patentkám, i flísové okraje, které netlačí a zároveň nenavlhnou. Petit Lulu nemají dvojité gumičky, takže může někdy dojít k protečení. Problém se objevuje spíše u drobnějších dětí, kterým nemusí střih sednout.

TIP: Přečtěte si celou recenzi plen Petit Lulu.

  • Ideální látkové pleny pro děti, které nejsou zcela drobné
  • Patentky vám umožní přizpůsobit velikost svému dítěti
  • Fleesové okraje proti otlakům dítěte (neškrtí a netlačí)
  • Mají protisuch
  • Skvělá savost
  • Velký výběr druhů látkových plen
  • Krásné moderní designy

Do obchodu

Šetrné k pokožce miminka

4. Bambino Mio

Mezi nejlepší látkové pleny (a zároveň nejprodávanější) patří i ty od značky Bambino Mio. Zakoupit se dají jak přímo na jejich e-shopu, tak v e-shopech pro maminky a děti, které se zabývají látkovými plenami. Bambino Mio nabízí poměrně široký sortiment, od plenkových kalhotek Miosoft, přes vícevrstvé plenky, separační pleny a savá jádra, až po komplety a vychytané příslušenství – např. tašky na mokré plenky. Plenkové kalhotky se zapínají na suchý zip, čímž se skvěle přizpůsobí každé velikosti. Jsou velmi pohodlné a elastické a nedráždí pokožku dítěte tak, jako papírové pleny. Před prosáknutím chrání i dvě elastické manžety a lemy. Látkové plenky Bambino Mio jsou nejen bezpečné (proti prosáknutí), ale také prodyšné.

  • Skvělá prodyšnost a pružnost – nebrání dítěti v pohybu
  • Velikost přizpůsobíte suchými zipy
  • Elastické manžety a lemy chrání před protečením
  • Perfektně savé a měkké
  • Do plenkových kalhotek stačí jen jedna vícevrstvá plenka od Bambino Mio
  • Na noc můžete přidávat absorbér
  • Krásné designy a barvy

Do obchodu

Česká kvalita

5. Bobánek

Poslední z našeho výběru nejlepších látkových plen je značka Bobánek. Soustředí se na řadu produktů pro miminka a maminky, a důležitou část jejich produkce tvoří právě látkové pleny vysoké kvality. Tyto látkové pleny si našly mnoho nadšených maminek a spokojených miminek, nejen pro velký výběr, ale především kvalitu zpracování a pohodlí při nošení.

Bobánek nabízí jak svrchní kalhotky v mnoha velikostech, tak vnitřní vkládací pleny z různých materiálů. My musíme vyzdvihnout hlavně měkoučký a savý flees a pohodlný bambus. Bobánek nabízí také kapsové pleny a kalhotkové plenky.

  • Kvalitní materiály se skvělou savostí
  • Vysoce savé bambusové plenky
  • Měkoučké a pohodlné plenky fleesové
  • Velikost přizpůsobíte pomocí patentek
  • Svrchní kalhotky jsou perfektně prodyšné, ale nepropustné
  • Lze vkládat klasické pleny čtvercové i plenkové kalhotky
  • Bohatý výběr velikostí i designů

Do obchodu

TIP: Hledáte-li látkové pleny české výroby, doporučujeme prohlédnout i náš seznam českých výrobců látkových plen.

Jak vybrat látkové pleny

Známe maminky, které se stejně jako my nadchly do látkových plen, ale nevhodným výběrem a kombinací jejich miminkům plenky neseděly, protékaly a maminky si zbytečně přidělávaly práci, až přešly zpět na papírové. Přitom do látkové výbavy investovaly spoustu peněz i času a stačilo by, kdyby věděly, jak je správně vybrat a co a s čím kombinovat. Proto jsme pro vás připravili jednoduchý manuál, jak vybrat látkové pleny, abyste se podobných chyb vyvarovali a látkování pro vás bylo zábavou i způsobem, jak být šetrnější k pokožce vašeho dítěte, k planetě i vaší peněžence.

Látkové pleny mají zpravidla univerzální velikost (do 15 kg), popř. můžete vybrat plenkové kalhotky různé váhové kategorie a velikosti. Do nich pak můžete vkládat pleny klasické čtvercové, plenkové kalhotky vkládací, savé jádro, vícevrstvé vkládací pleny apod. Seznam všech typů látkových plen a jejich příslušenství jsme již zpracovali v jednom z našich článků. Nyní se podíváme, podle čeho látkové pleny vybírat.

Podle velikosti/váhy dítěte

Jak už jsme naznačili, látkové pleny existují buď v univerzální velikosti, nebo konkrétní velikost na přesnou váhu dítěte. Každé mají své pro a proti.

Univerzální velikost je především ekonomická varianta. Pokud však máte menší či drobnější dítě, budete do nich muset vkládat více vrstev savých plen, tudíž mohou na dítěti působit poněkud objemně a někdy mu i bránit v pohybu.

Pokud zvolíte přesný typ velikosti, budete muset pořídit více velikostí (postupně či najednou), abyste je pak mohli měnit podle potřeby a růstu svého dítěte. To může být pro začátek trochu dražší, ale ve finále budete spokojeny vy i vaše miminko. Tyto plenky také déle vydrží, protože se méně opotřebují.

Zapínání látkových plen a plenkových kalhotek

U látkových plen se setkáte se třemi druhy zapínání. Nejčastější jsou patentky a suchý zip. Patentky jsou ideální v tom, že plenky přizpůsobíte velikosti dítěte a poměrně dlouho vydrží. V pračce navíc nemusíte kalhotky a plenky zapínat. U suchého zipu je větší přizpůsobitelnost velikosti dítěte, ale v pračce je musíte vždy zapnout, aby se zipy nezničily a také mají kratší životnost.

Třetí variantou je tzv. snappi sponka, která se rychle zapíná, ale pokud už máte dítě, které se více hýbe, může se rozepnout. Proto doporučujeme dát na tyto pleny ještě svrchní kalhotky bránící jejímu rozepnutí.

snappi sponka bamboolik

Podle typu látkových plen

Dále vybírejte podle toho, o jaký typ látkových plen se jedná. Podrobnější rozdělení najdete opět v našem článku o látkování, který jsme zmínili již výše. Zvolit můžete např. kalhotkové pleny, do kterých se ještě vkládá tzv. savý materiál. Tyto plenky se snadno nasazují, nemusíte je měnit při každém znečištění – vyměníte savý materiál. Nevýhodou je, že mají menší prodyšnost a také je lepší předem vyzkoušet jen jedny kalhotky konkrétní velikosti a až pak případně dokoupit další. Podobné jsou i plenky All-in-one (AIO), které se nasazují podobně jako jednorázové plenky a šetří především váš čas.

Zmíníme ještě klasické čtvercové pleny, které jsou oblíbené díky snadnému praní, rychlému schnutí a úspoře místa v šatníku. Nevýhodou je, že je potřeba je vždy vyžehlit a také nebude přebalení vašeho dítěte tak rychlé.

Materiál látkových plen

Látkové pleny se dnes vyrábí z různých materiálů, přičemž my dáváme přednost BIO materiálům – bavlně, bambusu a fleesu. Bambus má extra velkou savost, takže se hodí ve chvíli, kdy bude muset plenka vydržet déle – jdete např. někam ven, nebo na noc. Fleesové pleny jsou zase dokonale měkké a pohodlné. Savost je také velmi dobrá, navíc jsou šetrné k dětské pokožce. Setkat se můžete i s plenami mušelínovými.

Design

Maminky vybírají ty nejlepší látkové pleny také podle designu. Každá značka má svůj specifický design, někdy více moderní, jindy spíše s klasickými dětskými motivy. Záleží samozřejmě na vás, co se vám líbí, ale my doporučujeme vybírat nejprve podle výše uvedených kritérií a design ponechat až jako poslední. Každá značka látkových plen má na výběr poměrně hodně barevných variant, takže si jistě vyberete takové, které se vám budou líbit, ale zároveň dokážou splnit vaše požadavky.

Cena

Nejlepší látkové pleny mají obrovskou výhodu v tom, že vám ušetří v průběhu času ohromné množství peněz. Uvádí se, že oproti papírovým plenám ušetříte látkováním až 25.000 Kč u jednoho dítěte. Pokud navíc budete mít dítě druhé či více, obměníte sice pár kusů, které jsou více opotřebované, můžete svou látkovací výbavu ale používat dál, čímž ušetříte ještě více. Nevýhodou naopak je vyšší pořizovací cena. Zpočátku je nutné investovat několik tisíc najednou, a je jedno, zda zvolíte testovací sadu látkových plen, nebo si vše nakoupíte samostatně. Pokud si chcete látkování nejprve vyzkoušet, můžete zvolit bazarovou variantu. Ve chvíli, kdy si vyzkoušíte určitý typ plen a značku a zjistíte, zda vám a vašemu miminku vyhovuje, můžete dokoupit zbytek výbavy ve vybraném e-shopu.

V našem článku jsme vám poradili, jaké látkové pleny jsou nejlepší i jak je správně vybírat. Věříme, že jsme vám pomohli nejen k rozhodnutí, pustit se se svým miminkem do látkování a ušetřit tak nejen své peníze, ale i naši planetu. A pokud by vám přece jen ještě chyběly nějaké informace, pročtěte si naše články, kde se látkování věnujeme podrobně a dělíme se o své zkušenosti.